Fräscha och snygga smycken över lång tid? Det handlar om hur du sköter dem.

Här är några viktiga skötselråd för speciellt ringar, armband och halsband.  Ringar speciellt är extra utsatta.

Sen ibland vill man kanske att smycket ska ha lite “ruff” karaktär (och vet att det tål det) som t.ex. läderarmband utan för mycket limmat eller t.ex. en ring i stål/titan utan plätering. Just i det fallet behöver inte råden nedan lydas ;).

  • Tag alltid av dig smycket innan du till exempel tränar, duschar, badar, diskar, mekar, dvs.i alla situationer där du utsätter smycket för påfrestningar av svett, vätskor, kemikalier, tvål etc.
  • Både äkta silver och andra metaller, med eller utan plätering, kan ta skada av kosmetika, hudlotion, hårspray och andra kemiska produkter.
  • Ha inte på dig dina smycken när du solar eller när du sover.
  • Tänk på att ringar med stenar är känsliga för slag. Om du ska spela boule eller klappa händerna på en rockkonsert ska du inte ha på dig ringar med infattade stenar eller som är extra känsliga för repor.
  • Bästa sättet att förvara smycket när du inte använder det är i en liten plastpåse så det inte utsätts för luft eller fukt som kan oxidera eller missfärga smycket. Om du tycker att det är lite “far out” att hålla på med plastpåsar 😉 så se till att dina smycken inte ligger i klump och skaver på varandra – ifall de är pläterade med någon färg.
  • Smycken av hårdare metall (titan, stål) utan plätering klara mycket men pläterade smycken kräver lite mer omsorg.